Zwyczaje i nawyki klientów zmieniają się z każdym rokiem, co możemy zaobserwować analizując raporty, a także zachowania naszych odbiorców. Ma na to wpływ wiele czynników – między innymi panujące trendy, ale nie tylko… Współcześni konsumenci są coraz bardziej wymagający. Ma to związek ze zwiększającą się świadomością na temat spożywanych produktów. Cena i ilość nie są już najważniejszymi kategoriami przy wyborze produktu. Coraz więcej konsumentów zwraca uwagę na jakość produktu, skład, pochodzenie, a także sposób utrwalania żywności. Dla klienta ważne jest by dobrze smakował, nie posiadał dodatków s postaci substancji konserwujących i zawierał substancje odżywcze i witaminy, tak jak świeży produkt. Z drugiej strony, jako producenci wiemy, że istotne jest odpowiednie utrwalenie żywności, które ochroni ją przed zepsuciem w trakcie transportu czy podczas oczekiwania na klienta na półce sklepowej. Czy można pogodzić potrzeby konsumenta i wymagania związane z logistyką towarów?
Technologie HPP – innowacyjne rozwiązanie dla producentów produktów premium
Produkty premium z każdym rokiem zyskują na popularności. Jako konsumenci jesteśmy w stanie zapłacić wyższą cenę w zamian za produkt lepszej jakości. Jednak aby stworzyć produkt premium nie wystarczy zadbać o odpowiednie opakowanie i wzór etykiety. Produkty te muszą wyróżniać się smakiem, jakością i świeżością. Dlatego warto zdecydować się na innowacyjną metodę konserwacji żywności jaką jest technologia HPP . Umożliwia ona utrwalenie żywności i przedłużenie jej okresu przydatności do spożycia o kilka miesięcy, jednocześnie bez straty właściwości produktów. Jak to możliwe? Wyjaśnijmy na czym polega metoda HPP.
Czym jest technologia HPP, czyli wysokociśnieniowe utrwalanie żywności?
HPP to skrót od angielskiej nazwy High Pressure Processing, co w języku polskim oznacza wysokociśnieniowe utrwalanie żywności. Technologie HPP zwane są inaczej paskalizacją HPP, lub pasteryzacją na zimno. Proces wysokociśnieniowego utrwalania żywności przeprowadza się w specjalnym urządzeniu ciśnieniowym. Produkt musi być zapakowane w specjalne, elastyczne opakowanie z tworzywa sztucznego. Następnie kosz z produktami wprowadza się do komory urządzenia, która wypełniana jest wodą, a znajdujące się w niej produkty poddawane są bardzo wysokiemu ciśnieniu. Metoda ta nie zmienia smaku, zapachu ani stanu fizycznego potraw, a także zachowuje ich właściwości odżywcze.
Artykuł powstał przy współpracy z firmą Industry 2.0.